arrowbenefit-bulbbenefit-globebenefit-labelbenefit-thumbUpcrosslinkTopltwebmenumorePhotossearchstarstarHalf
737 826 320 info@easy-travel.cz
Menu

Maroko - popis země

Informace o zemi Maroko

Marocké království - země nádherného moře, dobře vybavených letovisek a okázalé orientální krásy. Hlavním, ne však největším, městem je Rabat ležící na severozápadě. Největší je čtyřmiliónová Casablanca. Dalšími významnými lokalitami jsou Marakéš, Agadir, Fes. Velkou část území tvoří pohoří Atlas. Původními obyvateli této exotické země jsou tzv. Berbeři, většinu však tvoří Arabové a míšenci. Samotný název al-Magrib al-Aksa znamená v překladu "nejzazší západ".

POČASÍ V MAROKU:

Severní a západní oblast má výrazné subtropické podnebí středomořského typu se suchým, převážně teplým létem a deštivou zimou. Takže v létě se na pobřeží průměrné teploty pohybují mezi 20 - 25 stupni Celsia. V zimní období pak mezi 10 - 15 stupni. Ve vnitrozemí pak bývají velké teplotní rozdíly mezi dnem a nocí.

PLÁŽE:

O tom jaké pláže navštívíte, záleží na tom, kterou přímořskou destinaci si vyberete. Turistické destinace totiž najdeme v Maroku dvě. Prvním je Agadir na jižním pobřeží atlantiku a pak středomořská Saidia na severu země. V Agadiru se nachází centrální pláž a je do tvaru půlkruhu. Což je výhodné, neboť je chráněna před nepříjemnými větry, které vanou od oceánu.

SVÁTKY:

1. ledna Nový rok

11. ledna - Státní svátek a vydání Manifestu nezávislosti

26. února - Aid Maoudid (narození Proroka Mohammeda)

1. května - Svátek práce

30. července - Svátek trůnu

14. srpna - Oued Eddahab (Svátek provincie Sahara)

20. srpna - Svátek revoluce

21. srpna - Svátek mládeže

11. srpna - Počátek postního měsíce Ramadánu

10. září - Aid Al Fitr (ukončení Ramadánu)

6. listopadu - Svátek Zeleného pochodu

17. listopadu - Aid al Adha (svátek přinášení obětí)

18. listopadu - Svátek nezávislosti

8. prosince - Moharrem

CO SI PŘIVÉZT Z MAROKA:

Babúše - ručně dělané boty z kůže. Dámské bývají tradičně červené a pro muže žluté. Doporučejeme i další výrobky z kůže jako různé kabelky, tašky nebo taburetky na sezení. Dále doporučujeme dárky ze dřeva. Ženy jistě neodolají arganovému oleji, černému mýdlu (jedná se o černou pastu z oliv) a žínce na masáž tzv. kessu.

MAROCKÁ KUCHYNĚ:

Pro marockou kuchyni jsou velmi typické výrazné chutě. Maročané s oblibou používají nejrůznější druhy koření jako například anýz, bazalku, dobromysl, mátu peprnou, kmín, koriandr, kurkumu, paprika, pepř, skořici, šafrán a zázvor. K typickým marockým pokrmům patří Taine (směs několika druhů masa), sladké kuře či polévka z luštěnin - Harira. Klasickým nápojem je marocký čaj, ke kterému se zakusují různé sladké dezerty, které jsou obvykle plné fíků, datlí či medu. A tady je recept na Hariru:

Ingredience:

100 g suchého římského hrachu nebo cizrny

500 g vykostěného jehněčího ramínka popř. telecího

2 lžíce másla či oleje

200 g cibule

nahrubo nakrájená nasekaná petrželka

2 lžičky mletého zázvoru

1/2 lžičky kurkumy

1 lžíce římského kmínu

1 lžička mleté skořice

2 lžičky mletého koriandru

6 nitek šafránu

225 g nahrubo nakrájeného řapíkatého celeru

7 středních uzrálých nahrubo nakrájených rajčat (zbavených slupky a semínek)

2,5 litru vody

100 g červené čočky

6 malých cibulek

sůl, pepř

25 g tenkých polévkových nudliček

4 lžíce posekaného zeleného koriandru

citron

mletá skořice na podávání

Postup:

Cizrnu přes noc namočíme. Pak slijeme vodu.Maso zbavíme přebytečného tuku a nakrájíme ho asi na 2 cm kostky. Ve velkém hrnci rozehřejeme olej, osmažíme na něm cibuli doměkka. Přidáme koření a mícháme do té doby, než zavoní. Přidáme maso a celer. Mícháme další 2 minutky, až se maso obalí v koření. Přidáme rajčata a vše vaříme zhruba 10 minut. Občas zamícháme. Počkáme až rajčata mírně změknou. Poté zamícháme vodu a cizrnu, osolíme a opepříme. Přivedeme k varu, přikryjeme poklicí a pomalinku vařřme tak jeden a půl hodiny, až je maso měkké. Sem tam zamícháme. Pak vmícháme dovnitř čočku, cibulky a pokračujeme ve vaření v přikrytém hrnci (asi 30 minut) nebo až je čočka měkká. Pět minut před podáváním dovnitř zavaříme nudle a nakonec zamícháme koriandr. Podáváme s dílky citronu, se skořicí a otoustovaným chlebem.

MALÝ SLOVNÍČEK:

český výraz/arabský výraz s fonetickým přepisem výslovnosti

Dobré ráno - Sabáh el-chér (odpověď sabáh el-núr)

Dobrý den - Salam aleikum (odpověď aleikum salam)

Dobrý večer - Misa ´l & chér (odpověď misa ´n-núr)

Ahoj - Ahlan

Nashledanou - Maa salama

Prosím - afuan

Ano - Ajwa

Ne - Lá

Mluvíte anglicky? Inta bitkallim inglízí?

Jak se máte? Ezzajjak / ezzajik? (muž / žena)

Děkuji, dobře. Alhamdullah (Chvála bohu).

« přehled všech zemí

Vyberte
Oblíbené země
  • +
  • +
  • +
  • +
  • +
  • +
Ostatní země
  • +
  • +
  • +
  • +
  • +
  • +
  • +
  • +
  • +
  • +
  • +
  • +
  • +
  • +
  • +
  • +
  • +
  • +
  • +
  • +
  • +
  • +
  • +
  • +
  • +
  • +
  • +
  • +
  • +
  • +
  • +
  • +
  • +
  • +
  • +
  • +
  • +
  • +
  • +
  • +
  • +
  • +
  • +
  • +
  • +
  • +
  • +
  • +
  • +
  • +
  • +
  • +
  • +
  • +
nerozhoduje
Strava
nerozhoduje
Doprava
nerozhoduje
Počet nocí
nerozhoduje
Kategorie

Poradíme Vám

Neztrácejte čas hledáním! Řekněte svoji představu a dovolenou najdeme za vás!

CHCI PORADIT

Easy Travel
Fryštátská 2059/55
733 01 Karviná - Fryštát

Po - Pá: 9-12 h a 13-17 h
So - Ne: zavřeno

Potřebujete poradit?
info@easy-travel.cz
737 826 320