Kréta je největším řeckým ostrovem a jejím hlavním městem je Heraklion. Je to ostrov značně rozmanitý a turistům může nabídnout vlastně cokoliv. Od vysokých hor, přes pahorky s olivovými háji až tisíce kilometrů pobřeží. Pláže jsou krásné a jsou posety zlatavě bílým pískem. Kréta je tak velká, že není obtížné nalézt si osamělou plážičku a mít tak nerušené soukromí. K nejznámějším letoviskům patří Rethymno, Chania, Agios Nikolaos, Hernosissos, Elounda či Stalida.Co se týče historie má Kréta opět co nabídnout. Kdo by neznal proslulý Knossos? Na ostrově se nachází také spoustu jeskyní a soutěsek. K těm nejzajímavějším náleží Samaria, která je zároveň nejdelší soutěskou v Evropě. Kréta je nezapomenutelná a je zárukou překrásné dovolené.
POČASÍ:
Počasí na ostrově je typicky středozemní, v létě bývá teplé, skoro bez srážek. Zimy bývají spíše mírně, v horských oblastech se objevuje sníh, v nížinách pak častější deště. Průměrná teplota vzduchu v sezóně bývá kolem 27 stupňů, na jihu Kréty pak o dva stupně více.
PLÁŽE:
K nejznámější pláži na Krétě patří Elafonissi, která patří k evropským unikátům. Ne nadarmo se jí přezdívá ráj na zemi a mnohdy připomíná pláže v Tichomoří. K další velice atraktivní pláže náleží Préveli, která je ovšem nesnadně dosažitelná. Préveli patří k nejhezčím plážím v Evropě a stojí za vidění! Na jižním pobřeží Kréty doporučujeme Frangokastello, což je pláž s jemným pískem a pozvolným vstupem do moře. Nachází se pod benátskou pevností se stejným jménem. Ti, co mají v oblibě hrubý tmavý písek mohou navštívit pláž Matala, která je z obou stran uzavřena skalními masivy.
KRÉTSKÁ KUCHYNĚ:
V krétské kuchyni můžete cítit vliv Itálie, Turecka, ale i arabských zemí. Je považována za nejzdravější v celém Středomoří a jejím základem je oliovový olej, česnek, čerstvé bylinky a zelenina. Oblíbeným pokrmem je ENTRÁDES. Jedná se o nákyp z mletého masa, brambor, lilků a vše je zalito bešamelem. Nejznámějším dezertem je tady pak dessér, což je čersvé sezónní ovoce a typický jogurt s medem. Na Krétě můžete ochutnat velice delikátní vína nebo výbornou krétkou pálenku rakí a pochopitelně ouzo.
NAKLÁDÁNÁ RAJČATA:
Ingredience: 1kg rajčat, 2 stroužky česneku, 2 šálky octa, kmín, sůl, pálivá parika
Postup:
Omyjeme rajčata a nakrojíme je do poloviny. Do štěrbin vložíme sůl a necháme odtéct vodu. Utřeme česnek, přidáme sůl, kmín a papriku. Vzniklou pastou naplníme rajčata a dáme do nádoby s octem a půl šálkem vody. Necháme 2 dny uležet. Dobrou chuť.
MALÝ SLOVNÍČEK:
český výraz/řecký výraz s výslovností
ano - ne
ne - ochi
ahoj - já su
dobrý den - kaliméra
dobrý večer - kalispéra
prosím - parakalo
děkuji - efcharisto
dobře - kala
voda - nero
pivo - bira
víno - krasi
káva - kafes
chléb - psomi
sýr - tyri
ovoce - fruto
zelenina - lachanika
pohlednice - kárta
nerozumím - den katalaveno