Rhodos patří do souostroví Dodekanes a je turisticky velmi oblíbeným ostrovem. Najdeme zde blankytně modré moře, památky, bohatý noční život i krásné pláže, uveďme alespoň tu nejoblíbenější - Afandou. Kromě hlavního města, které nese stejnojmenný název jako celý ostrov, za návštěvu rozhodně stojí Lindos. Je to malebné městečko se zbytky starého řeckého města s nádhernou akropolí, odkud se Vám naskytne dech beroucí výhled. Další místo, které by si turista neměl nechat ujít je slavné Údolí motýlů nebo proslulý kopec Filerimos, na kterém se tyčí 18 metrový kříž, jenž slouží jako rozhledna. Kdo má rád turistiku jistě nepohrdne výšlapem na nejvyšší horu ostrova Ataviros.
POČASÍ:
Rhodos je znám jako nejslunečnější ostrov, což potvrzuje i 300 slunečních dnů v roce. Za nejchladnější měsíce jsou považovány leden a únor. Naopak v sezóně tady bývá opravdu velké horko. Nebývá výjimkou, že se teploty vyšplhají až ke 40 stupním Celsia. Na podzím se pak teploty pohybují v průměru kolem 25 - 27 stupni.
PLÁŽE:
Afandou je písečno-oblázková pláž dlouhá 5 kilometrů a je mezi místními obyvateli i turisty jednou z nejoblíbenějších. K dalším doporučovaným patří Faliraki, Kolymbia, Anthony Quinn nebo Tsambika, kde na vás čeká tyrkysově modrá voda a zlatý písek. Tato pláž je vhodná i pro rodiny s dětmi. Pokud se rádi potápíte navštivte pláž Kalithea. Rovněž doporučujeme písečnou pláž oblázky Stegnu, která leží v malebné zátoce poblíž městečka Archangelos.
RHODSKÁ KUCHYNĚ:
Na Rhodosu najdete tradiční speciality řecké a někdy i turecké kuchyně. Zdejší souvlaki je vlastně jehněčí kebab s cibulkou a také se trošku podobá našemu špízu. Pochopitelně se tady setkáte s typickým gyrosem, mousakou či výborným hustým jogurtem s medem. Do rozličných zeleninových salátů se s oblibou přidávají delikátní řecké sýry. Nejčastěji kozí nebo bezkonkurenční sýr feta. Co se týče nápojů, tak tím nejoblíbenějším nealko nápojem je čistá pramenitá voda. Z alkoholu se preferuje retsina či bílé víno Ilios.
ŘECKÝ HLÁVKOVÝ SALÁT (vhodná příloha k rybě):
Ingredience: hLávkový salát, jarní cibulka (nať), kyselé jablíčko, mrkev, okurka, olej, citron, sůl
Postup:
Hlávkový salát opereme a natrháme na menší kousky, nať jarní cibulky nakrájíme na kolečka. Kyselé jablko oloupeme a pokrájíme na kostky. Okurku a mrkev pak na pásky. Všechno smícháme dohromady a zakápneme trochou oleje, citrónem a vše osolíme. Salátek podáváme vychlazený. Skvěle se hodí k rybám.