Zakynthos patří do Jónských ostrovů a nejblíže od něj leží Kefalonie. Je to ostrov z větší části hornatý, a díky četným srážkám v zimním období, i velmi zelený. Hlavně se však může pochlubit výskytem vzácného druhu želvy - Caretta caretta, která je na seznamu ohrožených druhů. Ostrov disponuje nádhernými plážemi, k těm nejznámějším patří Argassi, Banana, Laganas a Navagio, což je ta nejpopulárnější a objevuje se na na stránkách mnoha časopisů a katalogů cestovních kanceláří. Je přístupná pouze po moři a k vidění je tu pravý vrak pirátské lodi. Zajímavostí a krás je zde skutečně mnoho. Zakynthos je opravdu výbornou volbou pro Vaši příští dovolenou.
POČASÍ:
Léto je zde velmi teplé a průměrné teploty se pohybují kolem 25 stupňů Celsia, a to od května až do října. V hlavních letních měsících červenci a srpnu se rtuť teploměru vyšplhá průměrně k 30 stupňům.
PLÁŽE:
Nejznámější pláž je Navagio. Dominantu na ní tvoří velký vrak pašerácké lodi. Jedná se asi o největší atrakci na Zakynthosu vůbec. Další velice krásnou pláží je Porto Rosa, která má úžasnou atmosféru při západu slunce. Je to spíše přístav než doslova pláž, nicméně je možné si zde najít soukromí a vychutnat si nádheru tohoto místa. Určitě doporučujeme pláž Banana, která je známá svým zlatavým pískem a čistým mořem. Pokud máte rádi oblázky, bude pro vhodná pláž Xigia. Velice rozlehlá je Dafni beach, která má ovšem špatný přístup, proto není úplně vhodná pro rodiny s dětmi.
KUCHYNĚ:
Z kulinářských specialit ostrova Zakynthos rozhodně okuste nadívaného kohouta, králíka v úpravě kounéli stifádo (dušené maso na cibulkách s rajskou omáčkou), grilované plněné lilky v úpravě melitzánes skordostoúmbi (se zeleninou na česneku) nebo papoutsákia (s masem a bešamelem). Oblíbené je i jehněčí maso s těstovinovou rýží nebo avgolémono, což jesilný slepičí vývar s citrónem a vejcem. K tomu si dejte selský domácí chléb a místní víno, a dovolená pro vás nebude mít chybu.
MALÝ SLOVNÍČEK:
český výraz/řecký výraz s výslovností
ano - ne
ne - ochi
ahoj - já su
dobrý den - kaliméra
dobrý večer - kalispéra
prosím - parakalo
děkuji - efcharisto
dobře - kala
voda - nero
pivo - bira
víno - krasi
káva - kafes
chléb - psomi
sýr - tyri
ovoce - fruto
zelenina - lachanika
pohlednice - kárta
nerozumím - den katalaveno