Spojené arabské emiráty se nacházejí na Arabském poloostrově v jihovýchodní části. Pobřeží je omýváno Indickým oceánem, kdy na straně východní nalezneme Ománský záliv a na západě pak Perský záliv. Země leží v suchém tropickém pásmu, které se rozšířuje dále v Asii a v Severní Africe. Nejvyhledávanějším destinacemi jsou Abu Dhabi a Dubai.
POČASÍ:
Od listopadu až do března se místní teploty pohybují okolo 24 stupňů. V noci pak klesají na 13 stupňů (v průměru). V letních měsících jsou teploty opravdu vysoké. I teplota moře šplhá přes 33 stupňů. Pobyt v létě bude náročný i pro ty, kteří špatně snáší vysoké teploty. Musíte počítat s tím, že je tady mnohem tepleji než v Egyptě.
PLÁŽE:
Milovníci krásných pláží s jemným pískem a nádherného čistého moři si v Emirátech přijdou na své. Pokud jste ubytovaní v hotelu a jeho pláž sousedí s veřejnou pláží, měli byste se připravit na takovou zvláštní věc. Hotelová pláž je od veřejné obvykle oddělena plotem, který vede až několik metrů do moře, přes který není vidět.
SVÁTKY:
1. ledna - Nový rok
24. ledna - Mouloud (Narození Proroka)
6. června - Israa and Moran night (Nanebevzetí Proroka)
9. července - začátek Ramadánu
8. srpna - Eid al-Fitr (konec Ramadánu)
14. října - Den Arafata
15. října - Eid al-Adha (Svátek oběti)
4. října - Al-Hijra (islámský Nový rok)
2. a 3. prosince - Národní den
CO SI PŘIVÉZT ZE SPOJENÝCH ARABSKÝCH EMIRÁTŮ:
Určitě doporučujeme navštívit zlatnictví a pořídit si nějaký krásný kousek. Zejména v Dubaji najdete největší zlatý trh na světě. Ženy kromě zlata rovněž ocení nádherné a kvalitní látky. Muži pak jistě neodolají moderní elektrotechnice za příznivé ceny.
KUCHYNĚ:
Arabská kuchyně je opravdu bohatá. Tradiční pokrmy se připravují z ryb, velbloudího masa a mléka nebo sušených datlů. Jistou součástí všech jídel je koření. A zároveň nikdy nesmí chybět čerstvá zelenina a již zmiňované datle. A tady je recept na Koussa Mashi (plněnou cuketu):
Ingredience.
100 g mletého jehněčího
50 g (1/4 šálku) dlouhozrnné rýže
10 g rozpuštěného másla
70 g (1/4 šálku) rajského protlaku
8 asi 12 centimetrů dlouhých bílých cuket
1/2 jemně nasekaného rajčate
2 lžičky vody
1/4 lžičky mletého nového koření
1/4 lžičky mleté skořice
1/2 lžičky soli
pita chléb jako přílohu
bílý jogurt jako přílohu
Postup:
Nakrájíme cuketu na silnější plátky. Tyto nakrájené plátky omyjeme v osolené vodě. Odstraníme dužinu z cuket (nevyhazujeme ji). Potom promícháme dužinu s mletou rýží, nasekaným rajčetem, máslem, vodou, novým kořením a skořicí. Dochutíme solí a pepřem. Naplníme každou cuketu asi ze 3/4 směsí dužiny a přísad.Dáme cuketu do většího hrnce a zalijeme studenou vodou. Přidáme rajský protlak a sůl. Přivedeme k varu při vysoké teplotě. Poté stáhneme teplotu na nízkou úroveň a vaříme po dobu 1 hodiny do změknutí cukety. Před servírováním cuketu na talíři podlijeme vývarem. Podáváme s chlebem a jogurtem.Dobrou chut!